A munkavédelemről szóló törvény kimondja, hogy szabadtéri munkahelyen – a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, melegedési lehetőséggel, védőitallal – gondoskodni kell a munkavállalók időjárás elleni védelméről.
A kánikula és a fizikai munka veszélyei
A fizikai munka és a több napos kánikula kombinációja előidézhet a dolgozónál hőártalmat, vagy akár munkahelyi balesetet is. A hőguta, kiszáradás és erős UV sugárzás egészségkárosító hatással lehet a munkavállalóra. Továbbá az extrém meleg miatti fáradékonyság, figyelmetlenség akár munkahelyi balesethez is vezethet. Így ezek elkerülésére kiemelt figyelmet kell fordítania a munkáltatónak. Különösen a szabad téren fizikai munkát végzők egészségének megóvása érdekében kell fokozott figyelemmel lenni és elővigyázatossági intézkedéseket tenni a környezet káros hatásainak mérsékléséért.
Mikor kell védőitalt biztosítani?
Ha a munkahelyi klíma zárt téri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább fél óránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is. Ezek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.
A hidegnek minősülő munkahelyen pedig a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.
Ösztönözzük dolgozóinkat, hogy még ha nem is érzik szomjasnak magukat, akkor is igyanak egy pohár vizet húszpercenként. Pláne, ha extrém melegben dolgoznak.
A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. Lényeges, hogy a védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.
Fontos, hogy a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie. Itt, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.
A pihenőhelyek kialakításánál mire figyeljünk?
A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken is biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet.
Kültéri munkánál különösen figyeljünk
Figyeljünk arra is, hogy olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell alkalmazni. Ezek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait. A munkáltató köteles biztosítani azt is, hogy a munkavállalót ne érje nagy fokú hősugárzás. Fontos, így fordítsunk arra is nagy figyelmet, hogy a munkavállaló ne túl sok időt tartózkodjon egyhuzamban a közvetlen tűző napon. Gondoskodjunk annyi emberről, hogy egymást felváltva tudják elvégezni a szükséges munkafolyamatokat. Ideális megoldás lehet, az arra alkalmas munkahelyeken, hogy a legkritikusabb 11 és 15 óra közötti időben valamilyen árnyékolást biztosítunk az adott munkaterületre.
A fűtőtestek megválasztásánál és elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne idézhessék elő a munkahelyi légtér szennyezését, illetve a munkavállalók túlzott felmelegedését vagy lehűlését.
Pihenőidők beiktatása
A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken. A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.
A 24 °C érték feletti hőhatással járó munkahelyeken a munkába lépést követően, továbbá három hetet meghaladó munkaszünet utáni újbóli munkafelvétel esetén munkaszervezéssel kell biztosítani a hőalkalmazkodás feltételeit. Ennek érdekében a napi hőhatás időtartama az alkalmazkodási folyamat kezdetén nem haladhatja meg a 2 órát és a munka nehézségi foka a közepesen nehéz fizikai munkának megfelelő 14,0 kJ/min értéket. Az adott munkakörrel járó terhelési szintet 2 hét alatt fokozatosan kell elérni.
Fordítsunk kiemelt figyelmet arra is a munkavédelmi oktatás során, hogy dolgozóinkat felkészítsük arra, hogy fel tudják ismerni és adott esetben kezelni tudják a hőség okozta hőguta tüneteit. Nagyon fontos, hogy fel kell hívni dolgozóink figyelmét, hogy ha saját magukon, vagy munkatársuknál tapasztalják a rosszullét jeleit, minden esetben kérjenek segítséget. Éppen ezét fontos, hogy mindig legyen a munkaterületen mobiltelefon, hogy ha szükség van rá, könnyen tudjunk segítséget hívni.

BérPortál – www.berportal.hu – Minden jog fenntartva