A Stabilitás Megtakarítási Számláról (smsz) szóló törvényt 2013 júniusában fogadta el az Országgyűlés, az ezzel kapcsolatos végrehajtási rendelet 2013 decemberében jelent meg a Magyar Közlönyben, vagyis 2014 volt az első év – egy-két bankot leszámítva −, amikor a stabilitási megtakarítási számlák megjelentek a pénzintézetek szolgáltatásai között.

Ennek az adóamnesztia keretében kidolgozott konstrukciónak az a lényege, hogy a magánszemély által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintnak a származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik. A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik és a negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék. Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik.

A jövő évi változás tervezete abban áll, hogy már egy év után olcsón hozzájuthat az adóamnesztia keretében külföldről hazautalt jövedelméhez az a magánszemély, aki stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyit.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a számla egy éven belüli feltörésekor 20, egy éven túlinál 10 százalék adót kell fizetni. A módosítás tehát az adómentességet kiveszi a törvényből.

A változás tervezete a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel, és minden 2015. július 1. után nyitott számlára érvényes lesz majd, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot. A változtatásra az indoklás szerint azért van szükség, hogy a többnyire adóparadicsomokból hazautalt jövedelmeket minél előbb “bekapcsolják a gazdaság vérkeringésébe”.

Megosztás