Változások a gyermekápolási táppénzben

Mi az a gyermekápolási táppénz?

A gyermekápolási táppénz a 1 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátás. Ebben az esetben a szülő nem a saját betegsége okán válik keresőképtelenné, hanem a gyermeke betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni. Ilyenkor a keresőképtelenség első napjától már táppénz jár, betegszabadság ebben az esetben nem adható.

A jelenlegi szabályozás szerint eltérő mennyiségű napokra jár a gyermekápolási táppénz az egyedülállóknak és az együtt élő szülőkkel rendelkező családoknak.

Ezt változtatja meg a július 1-jén hatályba lépő módosítás, mely május 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

A hatályban lévő törvény e tekintetben három évesnél fiatalabb gyermek esetében nem tesz különbséget a családok között az igénybe vehető táppénzes napok tekintetében. Ekkor évenként és gyermekenként nyolcvannégy táppénzes napot lehet igénybe venni.

 

Külön szabályok

A három és hat éves gyermek betegsége esetén már külön szabályok érvényesülnek a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre. Számukra évente és gyermekenként nyolcvannégy, míg a családban együtt élő szülőknek negyvenkettő táppénzes napjuk lehet. A hat és tizenkét éves gyermekek tekintetében is különbséget tesz a törvény: az egyedülálló szülő huszonnyolc, együtt élő szülőknek tizennégy nap jár.

A pénteken hatályba lépő módosítás ezen változtat. Az indoklás szerint szükséges megteremteni a lehetőségét annak, hogy az együtt élő szülők összesen ugyanannyi napnyi gyermekápolási táppénzre szerezhessenek jogosultságot, mint az egyedülálló szülő.

Megosztás