Ahogyan arról korábbi cikkünkben hírt adtunk, 2017-től jelentős változásokon fog átmenni a mostani cafeteria szabályrendszere.
A kényszerű módosítás rövid előzménye az, hogy 2011-ben a kormány megtiltotta a külföldi tulajdonú vállalkozásoknak, hogy a cafeteria rendszerben részt vegyenek.

Ezek a vállalkozások panasszal fordultak az Európai Bírósághoz, ahol idén februárban meg is született az ügyben a döntés. Ez azt mondta ki – az előzetes várakozásoknak megfelelően – hogy nem egyeztethető össze az uniós joggal a piac korlátozása. Így tehát változtatni kell a rendszeren.

A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén mondott beszédében azt mondta, hogy “cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük.” Hogy mit is jelent ez azt eddig csak találgattuk, most azonban valamelyest közelebb kerültünk a megoldáshoz.
A gazdasági érdekképviseletek javaslatot terjesztettek elő a témában, amelyet a kormány is megkapott már. Az üzleti szféra szerint a Szép-kártya rendszerén kívül más utalványok megszűnnének. Ehelyett a javaslat azt támogatná, hogy a vállalkozások alacsony közteherrel juttathassanak bizonyos összegű készpénzt a munkavállalóinak. Tulajdonképpen az eddigi utalványokat váltanák készpénzre – a miniszterelnök korábbi kijelentésének megfelelően.

A szakértők szerint azonban az új rendszer károkat okozhat a gazdaság különböző területein, miközben a munkavállalók havonta elkölthető forint összege nem fog változni. Például az egészségpénztárak léte az új rendszerben erősen megkérdőjelezhető, hiszen legnagyobb részt a munkáltatók befizetései által működnek. Ugyanez a helyzet az egészségmegőrzés és a rekreáció területén is.
Annyi azonban biztos, hogy a bérstatisztikák javulni fognak, a számok azt fogják majd mutatni, hogy nőnek a nettó bérek.

A témában a kormány álláspontja a kormányfő kijelentéseinél részletesebben még nem ismertek, nem tudjuk még azt sem, hogy a beterjesztett javaslatot megvitatják e. Ezért a továbbiakban is várjuk a fejleményeket a témában, hiszen nagyon sok a nyitott kérdés – és az érintettek száma is.

Megosztás