Új munkaszüneti napot kapunk?

Ahogyan korábban már megírtuk, lehetséges, hogy az idei évben úgy alakulnak a munkaszüneti napok, hogy nem kell munkanapot ledolgoznunk egyetlen szombaton sem, így nem is jelent meg a szokásos NGM rendelet a munkanapok áthelyezéséről. Fel is soroltuk a hosszú hétvégéket, hogy mindenki tudja tervezni az éves pihenőnapjait.

Akkor még erősen kérdéses volt, hogy nagypénteken dolgozunk vagy sem.

A kormányfő ugyanis még októberben ígéretet tett arra, hogy új pihenőnapot kapunk, az erről szóló törvényjavaslatot be is nyújtották, de végül levették a napirendről. Már akkor születtek olyan nyilatkozatok vezető politikusoktól, hogy a témát a februárban kezdődő ülésszakon újra előveszik.

 

Nagypéntek lehet az új munkaszüneti nap, nem pedig december 24.

Ez meg is történt, február 9-én Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere ismét úgy nyilatkozott, hogy az új munkaszüneti nap bevezetésére lehetőséget ad a gazdaság teljesítménye. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén az egyeztetések során az derült ki, hogy egyedül a gazdasági oldalt képviselő Dávid Ferenc (VOSZ főtitkár) emelt kifogást, ő ugyanis nagypéntek (2017. április 14.) helyett a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását preferálta. A többi résztvevő egységesen támogatta a módosítást.

December 24. mellett valószínűleg az szólt volna, hogy a termelés amúgy is sok cégnél leül már az év vége felé, tehát egy munkanap kiesése nem okozna akkora termelés kiesést, mint egy április nap.

 

Mikor várható döntés a nagypéntekről, mint munkaszüneti napról?

A javaslatot tehát újra tárgyalja az Országgyűlés, T/12969 számon a folyamatban lévő ügyek között szerepel. Az eddigi nyilatkozatokból kitűnik az a határozott szándék, hogy már az idei évben életbe léphet a változás, köszönhetően a frakciók közötti egyetértésnek.
Amennyiben elfogadják a képviselők a módosítást, az azt fogja jelenteni, hogy húsvétkor négy napos hosszú hétvégével számolhatunk, így a bérszámfejtőknek módosítaniuk kell a munkaügyi naptárakat, illetve a bérszámfejtő programok fejlesztőinek is át kell vezetniük ezt a szoftvereken.

A jelenlegi munkaügyi naptárak a parlamenti szavazásig és kihirdetésig természetesen még nem tartalmazhatják ezt a nagyon is valószínű változást. 2017-es munkaügyi naptár letölthető például ITT.

2017. február 23.

Megosztás