NAV SZJA bevallás tervezetek az ügyfélkapun

Ügyfélkapun az szja bevallás tervezetek

Két hónapjuk sincs már a nem egyéni vállalkozó magánszemélyeknek a személyi jövedelemadó bevallásuk ( SZJA ) elkészítésére. A feladat megkönnyítése érdekében idén a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján minden magánszemély adózónak elkészítette a bevallási tervezetet. Ezt senkinek nem kell külön kérnie. Kérni csak a postán való elküldést kell az ügyfélkapuval nem rendelkezőknek kell. Akiknek van ügyfélkapus hozzáférésük, már március 15-e óta megtekinthetik az elkészített dokumentumot. A NAV 3,8 millió adózónak készít bevallás tervezetet, jelenleg 2,5 millió érvényes jelszóval bíró ügyfélkapu van, tehát sokaknak mindössze néhány kattintást igényel a tervezet ellenőrzése. Fontos, hogy mindenki nézze meg a tervezetet, mert lehetnek olyan jövedelmek, amelyekről az adóhatóságnak nincs tudomása. Ilyen lehet például az ingatlan bérbeadásából, ingóság értékesítéséből származó jövedelem. De az igénybe vehető kedvezmények tekintetében sem biztos, hogy a bevallás tervezet a magánszemély akaratát tükrözi.

 

Az szja bevallás megtekintése

Az ügyfélkapun belépve a bal oldalon található menüpontok közül válasszuk ki az eSZJA portált. Itt láthatjuk nevünket, adóazonosító számunkat, mely utóbbit ellenőrizzük le. Az oldal jól láthatóan jelzi, hogy a bevallásunk átnézésre vár. Ugyanitt már arról is kapunk információt, hogy van e befizetendő vagy visszaigényelhető adónk.

Ha tovább folytatjuk az ellenőrzést és kattintunk a kiválaszt gombra, akkor egy olyan felületre érkezünk, ahol két ablak található. Az egyik maga a bevallás, a másik pedig az 1+1%-ról szóló nyilatkozat. Ha kiválasztjuk a bevallás tervezet “átnézem” gombját, akkor egy figyelemfelhívó ablakot fogunk kapni, amely arról tájékoztat, hogy az adatokat ezen a felületen csak megtekinthetjük, ha módosítani szeretnénk, akkor a módosítás gombbal tudjuk megtenni. Tovább kattintva ismét láthatjuk hogy keletkezett e befizetendő vagy visszaigényelhető adónk. Ezen az oldalon már “témakörökre” megbontva megtaláljuk magát a bevallást. Külön ablakokban nézhetjük át a jövedelmeinket, a családi kedvezményt, egyéb adatokat, az eho bevallását. Megtehetjük, hogy egyenként megyünk végig az összes ablakon, de lekérdezhetjük egyben az egész bevallás tervezetet is.

 

Adatok, melyek beérkeztek a bevalláshoz

Az oldalon azt is megnézhetjük, hogy az adóhatóságnak honnan származtak a tervezet összeállításához az adatai. Itt láthatjuk a kifizető(k) adatait, ahonnan a jövedelmeket kaptuk, és azt hogy a kapott jövedelem a bevallás melyik sorában található, valamint azt hogy mennyi volt a levont adó.
Ha módosítani szeretnénk valamelyik adaton, vagy kiegészítést írnánk a bevallásba, azt a módosítás gombra kattintással tehetjük meg. Az oldalon megkapjuk a bevallás sorait, amelyet már korrigálhatunk. Minden egyes sorhoz kitöltést segítő információkat is kapunk. Fontos, hogy a változtatások csak akkor lesznek érvényesek, ha a mentés gombra is kattintunk a lap alján. Itt el tudjuk indítani a bevallásunk beküldését is.

 

Bevallás tervezet nyomtatása

Mind a tervezetet, mind pedig a végleges bevallást ki tudjuk nyomtatni, ha szükséges. Ezen kívül még számos könnyítő szolgáltatást vehetünk igénybe: kalkulátorokat használhatunk, információs füzeteket olvashatunk, kimenthetjük az adatokat, kitöltést segítő tippeket is kaphatunk és természetesen megtaláljuk a kitöltési útmutatót is.
Továbbra is a magánszemélyek felelőssége a pontos, mindenre kiterjedő bevallás elkészítése, így ha valamiben módosítani szeretnénk, azt május 20-ig tehetjük meg.

 

Bérszámfejtés Outsourcing az Ügyvitel Portáltól
Bérszámfejtés Outsourcing az Ügyvitel Portáltól

 

Megosztás