Nincs munkanap áthelyezés

Az új év kezdetével a cégek máris elkezdik tervezgetni a munkaidő beosztásokat, felmérik, hogy a munkavállalók mikor szeretnék kivenni éves szabadságukat. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy hogyan alakul az éves munkaügyi naptár, lesznek e hosszú hétvégék, illetve melyik szombatokon kell ledolgozni az áthelyezett munkanapokat. A Munka Törvénykönyve felhatalmazza a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, hogy évente rendeletben szabályozza az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidő-beosztásának a munkaszüneti napok miatt indokolt változtatását.

Az idei évben ez a rendelet nem kerül kiadásra, mert a munkaszüneti napok úgy fognak következni, hogy áthelyezés nem indokolt lenne.

Nézzük, hogy hogyan alakulnak az idei évben a munkaszüneti napok!

Január 1-je vasárnapra esett, hétfőn már munkanap volt.
A legközelebbi kisebb plusz pihenőre március 15-ig kell várni. Ez a hét közepére, szerdára fog esni, de két nap szabadság kivételével öt nap pihenőhöz juthatunk.
A húsvét hétfő április 17-e lesz, itt lesz az első hosszú hétvégénk. Bár a kormány tavaly azt kommunikálta, hogy a Nagypéntek is munkaszüneti nap lesz – négynaposra bővítve a húsvéti pihenőt -, az erről szóló döntés nem született meg. A legfrissebb információ ezzel kapcsolatban az, hogy februárban foglalkozik a javaslattal a parlament. Az idei húsvétunk tehát még lehet hogy 4 napos hosszú hétvégét fog jelenteni.
Két héttel később újabb hosszabb hétvégét kapunk, ugyanis május 1-je hétfőre esik idén.
Nyár elején, június 5-én örülhetünk a következő háromnapos hétvégénknek, ez a pünkösd hétfő lesz.

Sokak sajnálatára augusztus 20-ával nem lehet a nyári szabadságunkat meghosszabbítani, ez az ünnep ugyanis idén vasárnapra esik.
Októberben is kapunk egy háromnapos hétvégét, az ’56-os szabadságharc évfordulója hétfőre esik.
November elseje idén szerdára esik, munkanap áthelyezés nem lesz, a hét közepén lesz egy plusz pihenőnapunk.
A 2017-es karácsonyi pihenőnapok kedvezőbben alakulnak, mint tavaly, ugyanis Szenteste vasárnapra esik, így Karácsony két napja hétfő és kedd lesz. Ezzel egy négynapos egybefüggő pihenőidőt kapunk szabadság felhasználása nélkül.

Megosztás