Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beterjesztette a 2015-ös, adótörvényeket módosító javaslatát az Országgyűlésnek. A jelenlegi cafeteria rendszert sújtó átalakítás meglepetésként érte a szakembereket.

A tervezet szerint 2015-től megszűnne a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások közötti különbség az eho tekintetében.

Az idei évben még a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások összege után (adóalap 1,19) 16% személyi jövedelemadót és 14% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Ez 35,7% adóterhet jelent.

Az egyes meghatározott juttatások után az eho 14% helyett 27%, a teljes adóterhelés így már 51,17%.

Amennyiben a beterjesztett adócsomag cafeteriát érintő része változatlan formában elfogadásra kerül, úgy jövőre a béren kívüli juttatások után már összesen 51,17% adót kell fizetnünk, annyit mint most az egyes meghatározott juttatások után. Ez az emelés több mint 43%-os!

Azért hogy legyen különbség a két fajta juttatás adóterhelése között – magasabb szja és eho kulcs híján – az adóalapokat kell majd különbözőképpen megemelni. Ugyanis az eddig szokásos 1,19-es szorzó helyett az egyes meghatározott juttatások adóalapja 1,53-szoros lenne. Ez azt jelentené, hogy az eddigi 51,17% helyett ezek után a juttatások után jövőre már 65,79%-kal kellene adózni, ez több, mint 28,5%-os emelés.

Ez az adókulcs fog vonatkozni azokra a cafeteria elemekre is, amelyek már nem férnek a kedvezményes béren kívüli éves keretbe – ez jelenleg is így van: 500 ezer forint fölött adott béren kívüli juttatásra már a magasabb, az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó adóterhelés vonatkozik.

Jövőre azonban hamarabb kerülhetünk át a magasabb adóterhelést jelentő sávba, az éves 500 ezer forintnyi keret is lecsökkenne 450 ezer forintra.

Érdemes lesz tehát a humánügyi vezetőknek és a cégvezetőknek átgondolniuk a jövő évi cafeteria rendszerüket, el kell dönteniük, hogy mi fér még bele ezekkel a feltételekkel és mi nem. Jó hír a sok rossz között, hogy a munkáltatói lakástámogatások adómentessége megmarad továbbra is, érdemes lesz tehát jövőre erre az elemre helyezni a hangsúlyt.

Megosztás