2016. február 15-e volt a határideje annak, hogy aki jogosult volt rá, kérje az adóhatóságot az egyszerűsített szja bevallás elkészítésére. Akik ezt megtették, május 2-ig megkapták az adóhatóság 1553E jelű bevallási ajánlatát. Ha az adózó elfogadja az ajánlatot, nem kell semmit tenni – „hallgatás beleegyezés” alapon -, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2016. május 20-án.

Idén több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében, amit – akik rendelkeznek Ügyfélkapuval – elektronikusan, vagy postán kapnak meg. Ha megkaptuk az ajánlatot, akkor még van egy kis dolgunk vele. Az adóhatóság által elkészített és megküldött bevallás adatait össze kell hasonlítani a kapott igazolásokon szereplő adatokkal. Ha nincs eltérés, akkor semmit nem kell tenni, a bevallást nem kell visszaküldeni, azt az igazolásokkal együtt 2021. december 31-éig kell megőrizni. Aki azonban módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot, annak 1 aláírt példányt 2016. május 20-áig kell visszajuttatni a NAV-hoz.

Ha valakinek fizetni valója van, akkor azt szintén május 20-áig kell megtennie, vagy a bevallási nyomtatványon jelzett részletfizetésnek megfelelően (200 ezer forintig 6 havi részlet kérhető) elkezdeni a részletfizetést. A csekk beszerzéséről az adózónak kell gondoskodni, de a befizetés teljesíthető átutalással (a közlemény rovatban szerepeljen az adóazonosító) illetve ügyfélszolgálatokon bankkártyával is. Akinek visszaigényelhető adója van és kérte annak visszautalását, úgy azt a bevallás főlapján kell jeleznie, valamint az utaláshoz szükséges pénzforgalmi számlaszámot (bankszámla-számot) vagy postai címet is meg kell adnia.

Megosztás