Múlt hét pénteken egy budapesti konferencián az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin a kisgyermekes családok számára igen kedvező bejelentést tett: jövőre bővítik a GYED extrát.

Tavaly még a munkába visszatérő édesanyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettőt együtt nem kaphatták meg. A GYED extrát idén vezették be, igénybevételére a gyermek egyéves kora után van csak lehetőség. A törvény bevezetésének célja a gyermekvállalás ösztönzése, és a kisgyermekes szülők számára a munkaerőpiacra való visszatérés feltételeinek javítása volt. Ezzel lehetőség nyílt  a gyermekgondozási díj folyósítása mellett  keresőtevékenység folytatására, valamint a gyermekgondozási támogatások folyósítása alatt egy újabb gyermek születése esetén a szülőnek nem kell választani az ellátások között, az idősebb gyermek után folyósított ellátás mellett a fiatalabb gyermek után is folyósításra kerül az ellátás.

A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében.

Az államtitkár asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyed extra minden 2 év alatti gyermek után külön-külön jár. Ez azt jelenti, hogy az a nő, akinek két 2 év alatti gyermeke van és visszatér dolgozni – akár részmunkaidőben is – a fizetése mellett két gyedet kap.

Megosztás