Napok óta erről szóltak a hírek, de eddig csak találgathattak a munkaadók és munkavállalók, hogy vajon hogyan alakulnak a jövő évi minimálbérek. Erős elvárás volt már évek óta a tárgyalások során a munkavállalói oldalról egy nagyobb mértékű emelés. Az indokok között első helyen szerepelt az elmúlt években szinte a gazdaság minden területén jeletkező munkaerő hiány.
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésein évről évre kitűzött cél a munkavállalók érdekképviseletei számára a nettó minimálbérek olyan mértékű emelése, amely eléri a létminimum értékét.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk a tárgyaló partnereknek a béremelésekről. E megállapodás szerint 2017-ben a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25%-kal nő. Ezzel párhuzamosan a kormány 5 %-os járulékcsökkentésre tett ígéretet, hogy ellensúlyozza a bérnövekedés terheit. Ezt sikerül is elérni ezzel a konstrukcióval, de csak a minimálbérek esetében. A garantált bérminimum fizetésre kötelezett munkaadók azonban – a 25%-os emelés miatt – kis mértékű emelkedéssel számolhatnak a munkáltatói járulékok tekintetében.
A megállapodás a 2018-as évre is tartalmaz konkrétumokat. A minimálbér további 8, a garantált bérminimum pedig 12%-kal nő, a járulékok pedig 2%-kal csökkennek majd.
A fentiekről szóló jogszabály módosításokat Varga Mihály szerint a kormány ezen a héten benyújtja az országgyűlésnek, ahol gyorsított eljárás keretében tárgyalják meg.

Megosztás