Egy korábbi cikkünkben ígéretet tettünk arra, hogy tájékoztatjuk olvasóinkat, ha megszületik a törvény az adóazonosítóval nem rendelkező gyermekek után igénybe vehető családi kedvezményről.

Emlékeztetőül: a kormány korábbi tervei szerint jövőre a családi adókedvezmény igénybevételéhez a gyerekeknek rendelkezniük kellett volna adóazonosító számmal. Ezért roham indult a hivatalokban azért, hogy a gyerekeknek adókártyát igényeljenek a szülők. A 2005 után született gyerekek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte viszont csak akkor adott ki ilyet az adóhatóság, ha külön kérte a szülő. Adókártya pedig csak a 2008 után születettek esetében járt, és náluk is lehettek kivételek. Jelenleg mintegy 800 ezer gyereknek hiányzik az adóazonosítója, ami valóban komoly problémát jelentett.

A kormány a probléma megoldása érdekében egyeztetést kezdeményezett a nagycsaládosok képviselőivel, majd ígéretet tettek arra, hogy a szabályokat módosítani fogják. Ez meg is történt, a Magyar Közlöny szeptember 7-én megjelent 124. számában tették közzé a változásokat. E szerint a családi kedvezmény igénybevételéhez a 2016-os adóévről 2017-ben benyújtandó adóbevallásban, és a 2017-re adott adóelőleg nyilatkozatban kell kötelezően feltüntetni a gyermekek adóazonosítóját. Ez azt jelenti, hogy az idei évről 2016-ban benyújtandó bevallásban még nem kötelező szerepeltetni az adóazonosítót, valamint 2016-ban az adóelőleg nyilatkozatokban is még elegendő lesz a természetes személyazonosító adatok és a lakcím megadása.

Az adóazonosító igénylésével kapcsolatban is kapnak könnyítést a gyermekes családok. Az új jogszabály ugyanis az adózás rendjéről szóló törvényt is módosította. A NAV feladata lesz, hogy 2016. július 1-ig hivatalból megállapítsa azoknak az eltartottaknak az adóazonosítóját, akik 2006. január 1 előtt születtek, 2016. december 31-ig még nem töltik be a 25. életévüket és adóazonosító jellel még nem rendelkeznek. A megállapított adóazonosító jelről 45 napon belül értesítést is küldenek majd, és 2016. november 30-ig minden érintett meg is kapja az adókártyáját.

Megosztás