Mint minden évben – idén is – a magánszemélyeknek számot kell adniuk az előző évben elért jövedelmeikről. Ezt az szja bevallással teszik meg. Idén sok lehetőség közül választhatunk a bevallási módszereket illetően. A határidőkre viszont figyelnünk kell, mert azok jogvesztőek.

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk az újdonságnak számító bevallási módszerrel, amit az adóhatóság „csak egy X és más semmi” szlogennel reklámozott. Itt valóban csak egy X-szel kellett jelölni a választásunkat, amennyiben azt szerettük volna, ha az adóhivatal készítse el a bevallást, minden egyéb papírmunka nélkül. Ennek a határideje február 1-je volt, ezt a cikkben jeleztük is.

De nézzük, mit tehetnek azok a magánszemélyek, akik lemaradtak a határidőről, vagy valamilyen okból nem akarták ezt a módszert választani.

Az ő számukra az egyik lehetőség a munkáltatói adó megállapítás, amennyiben ezt a munkáltató vállalja és az erről szóló nyilatkozat megszületett február 1-jéig. Nagyon sok munkáltató azonban nem vállalja ezt a módszert, a bevallás elkészítését ráhagyja a magánszemélyekre.

Ebben az esetben még mindig élhetünk az egyszerűsített adóbevallás lehetőségével. Ilyenkor szintén az adóhatóság közreműködésével készül el a bevallásunk. A határidő itt is jogvesztő, a 1553NY nyomtatványt február 15-ig kell beküldeni. Ha ezt a módszert választjuk, akkor az adóhivataltól április 30-ig fogunk kapni egy bevallási ajánlatot. Ha elfogadjuk az abban foglaltakat, akkor nem kell tennünk a továbbiakban ezzel kapcsolatban semmit. Ha azonban módosításra, kiegészítésre van szükség, akkor a nyomtatványon a szükséges javításokat elvégezve május 20-ig kell eljuttatni az adóhatósághoz. Ezt követően a már végleges bevallási adatokról június 20-ig megkapjuk az értesítést.

Idén még választható módszer az adónyilatkozat (népszerű nevén söralátét bevallás), természetesen, ha a feltételeknek megfelelünk. Ennél a módszernél a 1553ADÓNYILATKOZAT nevű nyomtatványt kell kitöltenünk a kapott igazolások alapján. A beküldési határidő május 20.

Amennyiben a február 15-ei határidőről is lemaradunk, vagy nem választhatjuk az imént említett lehetőségek egyikét sem, akkor a 1553-as nyomtatványt kell kitöltenünk és eljuttatnunk az adóhatóságnak május 20-ig.

Egyéni vállalkozók (nem szünetelő), áfa fizetésre kötelezett őstermelők, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek, evás és katás egyéni vállalkozók (nem szünetelő) esetében nincs választási lehetőség. Nekik a 1553-as nyomtatványt kell kitölteniük és február 25-ig megtenni a bevallást.

Megosztás