Május 20-ig nagyüzemben folyik az szja bevallások beküldése és feldolgozása. A NAV honlapján közzétette az eddig beküldött bevallások tapasztalatait, a jellemzően előforduló hibákat. Ajánlott minden adózónak, aki még a bevallása elkészítése előtt áll, hogy tanulmányozza ezeket a tipikusan elkövetett hibákat, így elkerülheti a javítás „procedúráját” és az esetlegesen visszajáró összeget is hamarabb megkaphatja. Március végéig 800 ezer adózó nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, emellett több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében. A beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozta a hivatal, a fennmaradó 10 százalék javításra szorul.

Az első két hónapban érkezett bevallások közel 2 százaléka olyan hibát tartalmaz, amit csak a bevalló közreműködésével lehet javítani. A többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják.

Az szja-bevallások jellemző hibái:

  • hiányzik az aláírás

  • téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése a főlapon

  • nincs adóazonosító a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);

  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím

  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál

  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét

  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot

  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki

  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel

  • üres a bevallás (a „söralátét-bevallás” nyomtatványnál tipikus hiba)

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek –, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A www.nav.gov.hu oldalon elérhető Általános Nyomtatványkitöltő program segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, sőt bizonyos adatokat elegendő csak egyszer kitölteni és a program önállóan számol. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen. Fontos, hogy a nyomtatványkitöltő programmal előállított, kinyomtatott bevallást is alá kell írni. Valamint a kitöltés alapjául szolgáló igazolásokat és más bizonylatokat őrizzük meg, egy későbbi ellenőrzés során szükség lehet rá.

Megosztás