Már egy hónap sincs hátra, hogy az szja bevallások beérkezzenek az adóhivatalhoz papír alapon vagy elektronikus formában. A beadás mikéntjétől függetlenül természetesen idén is van rá lehetőség, hogy az adó 1+1 százalékáról rendelkezzünk.

Az adóhatóság közleményeiből megtudhatjuk, hogy nagyjából minden második szja adózó kitölti a rendelkező nyilatkozatot. Fontos, hogy ez a szám évről évre növekedjen, hiszen a felajánlások sokat jelentenek a civil- és egyházi szférának.

Ha eddig még nem tettük meg, idei bevallásunkkal csatlakozzunk az 1 százalékokat felajánlókhoz! Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkezünk, a költségvetésben maradnak. Az azonban, amit felajánlunk, leggyakrabban a rászorulók, betegek, gyermekek fejlődését, gyógyulását szolgálja.
Az időpontra ügyeljünk, ugyanis a bevallási határidő után már nem lehet rendelkező nyilatkozatot érvényesen benyújtani. Ez a határidő május 20-a. Az sem probléma, ha a bevallást már beadtuk a rendelkezés nélkül, és a május 20-ai határidő előtt úgy döntünk, hogy mégis szeretnénk felajánlást tenni. A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is elküldhető, a lényeg az, hogy határidő előtt küldjük be. A bevalláshoz hasonlóan a rendelkező nyilatkozat is benyújtható papír alapon és elektronikusan is.

De kinek juttassuk az 1 százalékunkat?
Nos, a felajánlást nem lehet bármelyik civil szervezet részére megtenni. Kizárólag a NAV honlapján szereplő listából lehet választani. A listát ezen a linken találjuk:
http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_2016 és http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/technikai_szamok

A rendelkezésben a civil szervezet adószámát, az egyháznak pedig a technikai számát kell feltüntetni. A nyilatkozaton természetesen nem kötelező mindkét típusú szervezet számára felajánlani, aki pl. csak egy civil szervezetnek szeretne, nem kell kitöltenie az egyházi részt – és fordítva is igaz.

A nyilatkozaton dönthetünk arról is, hogy ha a civil szervezet kéri, a NAV közölheti e a nevüket, címüket és e-mail címüket. A kedvezményezett szervezet ezeket az adatokat kizárólag közhasznú tevékenységéhez kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatja.

Megosztás