Áthelyezett munkanapok 2018.

 

Elég távolinak tűnik még, de már most tervezhetjük a jövő évi hosszú hétvégéket, szabadságokat. Megjelent ugyanis a 9/2017 NGM rendelet a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

 

2018. bővelkedik hosszú hétvégékben

Idén nem adták ki a minden évben szokásos hasonló rendeletet, mert 2017-ben egyetlen áthelyezett munkanap sincs, és a hosszú hétvégékben sem bővelkedünk.

A jövő évben azonban az ünnepnapok gyakran esnek a hét közepe felé, ezért rekordokat döntöget a hosszú pihenők száma. A munkanapok száma is eggyel kevesebb lesz jövőre. Cserébe viszont arra is készülni kell, hogy ezeket az áthelyezett napokat szombatonként le kell majd dolgoznunk, tehát a szombati munkanap is sok lesz 2018-ban. Összességében jövőre 6 szombaton dolgozunk, de 9 hosszú hétvége vár ránk. Ez általános munkarend alkalmazása esetén 250 munkanapot, azaz 2000 munkaórát jelent.

 

Áthelyezett munkanapok sorrendben

De nézzük sorban, hogyan is alakulnak az ünnepek és az áthelyezett napok a jövő évben.

Január 1-je hétfőre esik, így az első hetünk rögtön egy rövid, négynapos hét lesz, előtte egy 3 napos hétvégével.

Március 15-e csütörtök lesz, pihenhetünk 16-án pénteken, itt lesz egy négy napos hétvégénk. Előtte való szombaton, 10-én azonban le kell dolgozni a pénteki napot.

A Húsvét jövőre 3 héttel korábban kezdődik, mint idén – még márciusban, ráadásul az idei módosítások következtében az ünnep négy napossá vált a munkaszüneti nappá nyilvánított Nagypéntek miatt.

Májusban újra számíthatunk négy napos hétvégére, a Munka Ünnepe ugyanis keddre esik. Az április 30-át viszont 21-én le kell dolgozni.

Májusban lesz még egy háromnapos hétvége, a Pünkösd május 20-21-én lesz.

A nyári szabadságot is meghosszabbíthatjuk egy picit, hiszen augusztus 20-a hétfőre esik 2018-ban.

A november újabb négy napos hétvégét tartogat, 1-je csütörtök, a pénteki munkanapot 10-én kell majd ledolgozni.

A december úgy alakul, hogy két szombatot is dolgozunk – 1-jén és 15-én – viszont a Karácsony öt, a Szilveszter pedig négy napos pihenőt fog jelenteni.

 

A bérszámfejtés titkai

A korszerű bérprogramok eleve tartalmazzák a pontos munkaidő naptárt, így azoknak, akiknek van ilyen szoftverük, nem kell különösebben figyelniük a naptárt, ha a program automatikusan kezeli az ünnepeket és az áthelyezett munkanapokat. Azok kedvéért, akiknek nincs bérprogramjuk, elhelyeztünk ide egy 2018-as munkaidő-naptárt.

 

Letölthető a 2018-as munkaügyi naptár

Itt töltheti le PDF formátumban a 2018-as munkaidő naptárt, ami tartalmazza a munkanapokat, heti pihenőnapokat, a munkaszüneti napokat, az áthelyezett munkanapokat és az áthelyezett pihenőnapokat is.

 

A 2018-as munkaügyi naptár

Az XL Bér 2018-as munkaügyi naptára
A 2018-as munkaügyi naptár az XL Bér személyi ügyviteltől

 

Megosztás