Nem volt váratlan – ahogy azt egy korábbi cikkünkben is megírtuk, az adóhatóság nyáron akcióellenőrzést végzett, amely a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányult. Vizsgálták a munkaviszony létesítésének körülményeit, és a bejelentések szabályosságát, a nyilvántartási kötelezettségek betartását és a munkaidő nyilvántartásokkal kapcsolatos jogszabályok betartását.

Az akcióellenőrzésre június 22 és július 10 között került sor. Kiemelt figyelmet kapott az építőipar, a mezőgazdaság, a vendéglátás és a kereskedelem. Összesen 1036 vállalkozást érintett az ellenőrzés. A vizsgált vállalkozások 84 százalékánál tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést az adóhivatal ellenőrei. A munkavállalók 64 százalékát érintették ezek a szabálytalanságok.

A leggyakoribb jogsértés a munkaviszony létesítésével és az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztásával volt kapcsolatos. Az érintett munkavállalók 30 százalékát nem jelentették be az ellenőrzött vállalkozások. Az ezzel kapcsolatos szabálytalanságokat a legtöbb alkalommal a vizsgált építőipari és mezőgazdasági munkáltatók vétették.

A munkaidő nyilvántartások hiánya, illetve nem szabályszerű vezetése továbbra is kiemelkedő az ellenőrzésbe bevont építőiparban, vendéglátásban és kereskedelemben tevékenykedő vállalkozásoknál. Az munkaidőre vonatkozó szabályok és a munkaidő beosztással kapcsolatos rendelkezések megszegése is főként a kereskedelmet és a vendéglátást érintette.

Az ellenőrzött vállalkozások egy részénél a szabálytalanság súlyosnak minősült, illetve akadtak ismételt jogsértések is. Ezek miatt 101 esetben munkaügyi bírság kiszabására is sor kerül.

Megosztás