Cafeteria szabályok 2017-ben

A cafeteria szabályok évről évre folyamatos változásokon mennek keresztül, a jövő évit is lehetett már egy ideje sejteni a kormányfő márciusi – a cafeteriával kapcsolatos – emlékezetes bejelentése után. Mint ismeretes, az Európai Bizottság döntése szerint a jelenleg fennálló rendszert meg kell változtatni, az uniós joggal nem egyeztethető össze a piac korlátozása (utalványok). A nyár közepén már volt egy adócsomagunk, abban már úgy tűnt, hogy véglegesek a jövő évi szabályok. November végén újabb adócsomag került elfogadásra, amelyben jó néhány olyan módosítást is találhatunk, amely a cafeteria rendszert érinti.

 

Nézzük most át a végleges szabályokat!

 

Adómentesen adható

A gyakran használt adómentes juttatások köre megmarad, sőt kissé bővül is. Az egyre népszerűbb munkáltatói lakáshitel támogatás szabályrendszere kissé változik – kedvező irányba -, erről egy korábbi cikkben írtunk. Továbbá megmarad a kulturális belépő, a sportrendezvény belépő és a bölcsődei támogatás is. Új elem lesz jövőre a mobilitási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése. A nyári módosításokban még úgy tűnt, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat is lehet majd adómentesen nyújtani, de ez végül kikerült a novemberi csomagból.

Az adóköteles juttatásoknál az adóalap számításában történt egy hajszálnyi változás, amit már idei évtől kellett volna alkalmazni. Ugyanis a tavalyi szja százalékhoz igazított 1,19-es szorzót idén már le kellett volna csökkenteni – az szja kulcs csökkenésével egyidejűleg – 1,18-ra. Ez idén nem történt meg, de jövőre ezzel a szorzóval kell majd számolni.

 

Béren kívüli juttatások

Sajnálatos átalakítás történt a béren kívüli juttatások körében, ugyanis számos kedvezően adózó és nagy népszerűségnek örvendő elem átkerült a magasabb adókulccsal adózó egyes meghatározott juttatások közé. Itt maradt a SZÉP kártya és a nyáron új elemként beharangozott éves 100 ezer forintos pénz (készpénz vagy átutalás) juttatás. A versenyszférában dolgozók az éves 450 ezer forintos keretösszegből maximum 100 ezer forintig választhatják a pénzjuttatást, a fennmaradó 350 ezer forint pedig a SZÉP kártya alszámlái között osztható fel. A szálláshely alszámlára 225 ezer Ft, a vendéglátásra 150 ezer Ft, a szabadidőre pedig 75 ezer Ft adható évente. Ezek az értékhatárok abban az esetben érvényesek, ha a munkaviszony egész évben fennáll.
A béren kívüli juttatások 1,18-szorosa után 15% szja és 14% eho fizetési kötelezettség – azaz összességében 34,22 % – keletkezik.

 

Egyes meghatározott juttatások

Az adókötelezettség alapja itt is az 1,18-as szorzóval kerül megállapításra. A 15%-os szja teher itt is fennáll, azonban az eho 27%. A teljes adókötelezettség így 49,56%. Ezzel az adóteherrel éves korlátozás nélkül lesznek adhatóak a juttatások. Ide került át a helyi utazási bérlet, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes pénztári hozzájárulás, az iskolakezdési támogatás és a munkahelyi étkeztetés.

 

Megosztás