Drágább az iskolakezdési támogatás 2017-ben

2017.09.07

Elkezdődött a 2017/2018-as tanév, az iskolás gyermeket nevelő szülőkre ilyenkor komoly terhet ró a szükséges iskolai felszerelések beszerzése.

A munkáltatók körében évek óta népszerű az iskolakezdési támogatás nyújtása, mert a munkavállaló részére juttatott nettó összeg és annak felmerülő költsége arányaiban kedvezőbb, mintha bérként fizetne ugyanekkora összeget.

 

Az adótörvények módosítása drágította

Ez a támogatási forma változáson esett át tavaly óta, sajnálatos módon az adótörvények módosításával megdrágult. 2016-ban még a minimálbér 30%-ig az alacsonyabb eho kulccsal adózott. Idén a béren kívüli juttatások alacsonyabb adókulccsal adózó elemei jelentősen szűkültek, ez a támogatási forma is kikerült a körből és az egyes meghatározott juttatások között szerepel. Ebből következően összeghatár sincs már, a munkáltató döntése, hogy mekkora összeggel segíti munkavállalója megnövekedett kiadásait.

Az adóteher ebben az évben 15% szja és 22% eho, a juttatás összegének 1,18-szorosát alapul véve. Ez összesen 43,66%-ot jelent. Ezt a munkáltató fizeti, a munkavállalót az adózás nem érinti.

 

Iskolakezdési támogatás, mint utalvány

A támogatást utalvány formában kell nyújtani, melyeket az elfogadóhelyeken lehet levásárolni. Az elfogadóhelyeken fel van tüntetve, hogy ha lehet az utalvánnyal fizetni. A www.erzsebetutalvany.hu weboldalon ki is kereshetjük, hogy hol tudunk vásárolni az utalvánnyal.

Ugyanezen az oldalon találhatunk egy szülői nyilatkozat nyomtatványt, amelyet szükséges az igénylés előtt a munkáltatónak átadni. Ebben a szülő – aki családi pótlékra jogosult, vagy a vele közös háztartásban élő házastársa – nyilatkozik a gyermek adatairól és arról a tényről, hogy a gyermek(ek) közoktatási intézménnyel tanulói jogviszonyban áll(nak). A juttatást mindkét szülő megkaphatja, akkor is ha ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak.

 

Meddig adható a támogatás?

A támogatást az iskolakezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet nyújtani. A felhasználást tekintve igen széleskörűek a lehetőségek, minden olyan eszköz és felszerelés megvásárolható belőle, amely taneszköznek minősül. Elsősorban ez tankönyveket, különféle iskolában használatos felszereléseket jelent, de sportfelszerelést (ruhát, cipőt is), íróasztalt, széket is beszerezhetünk az utalvánnyal.

Az utalványok különböző címletekben kerülnek forgalomba ezzel is megkönnyítve a felhasználást, ugyanis utalvánnyal fizetéskor készpénzt nem kaphatunk vissza a pénztárnál. A munkáltató a fentebb említett weboldalon regisztrációt követően tudja megrendelni az utalványokat. A megrendelés során meg kell adni, hogy hány főre, milyen összegben és milyen címleteket kérünk. A megkapott utalványokat a munkáltató kiosztja a munkavállalók részére, és az arra a hónapra vonatkozó 1708-as bevallásban amikor ez megtörténik, bevallja és befizeti a közterheket.

Megosztás